Header Wandersüden

Wandelen in het zuiden van Duitsland – wandelroutes in Baden-Württemberg

Onder de naam Wandersüden verenigen zich zes toeristische regio’s tussen de rivieren Main, Kocher, Jagst en Neckar. Op het overzichtskaartje hier rechts krijg je een duidelijk beeld van de ligging. Wandersüden is om tal van redenen een eldorado voor wandelaars. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste toeristische thema’s die de regio zo bijzonder maken.

De papieren "Wanderkarte Wandersüden" landkaart is handig bij het plannen van routes. De kaart bevat, informatie over de trails en de verschillende regio's, maar ook over excursies en overnachtingtips. De kaart kan besteld worden via Info@wandersueden.de.

Kosteloos wandelkaartje nu aanvragen.jpg

Werkt bij u de aanvraagbutton niet? Stuur dan een E-mail naar "Info@wandersueden.de" en vermeld in het onderwerp: wandelkaartje. En schrijf in de mail uw complete naam en adres.

Deze pagina is in het Nederlands. De gedetailleerd informatie op deze website is in het Duits, maar kun je vertalen middels de blauwe ‘Google Translate’ button aan de rechterkant van het scherm.

Wandelen langs het water

De rivieren Neckar en Tauber zijn niet de enige waarlangs je goed kunt wandelen. De Kocher, Jagst, Ohrn en Bühler hebben ook hun eigen wandelroute. De ‘Kocher-Jagst-Trail’ is samengesteld uit de ‘Kochersteig’, de ‘Jagststeig’ en de ‘Bühlersteig’. Elk stroomgebied kun je dus apart ontdekken - of als geheel de in total 197 kilometer lange route afleggen. Op de 101 kilometer lange ‘Kulturwanderweg Jagst’ beleef je cultuur, met kerken en kapellen in romantische en classicistische stijl.

Gecertificeerde wandelroutes

In Wandersüden vind je maar liefst drie wandelroutes die vallen onder het keurmerk ‘Wanderbares Deutschland’:  de ‘Neckarsteig’, de ‘Panoramaweg Taubertal’ en ‘Rundwanderweg Romantisches Wildbachtal’. Deze laatste is sinds 2014 nieuw gecertificeerd en met 20,5 kilometer ideaal voor een weekend in ‘Lieblichen Taubertal’. Door dit Taubertal voert ook de 135 kilometer lange ‘Panoramaweg Taubertal’, die start in het beroemde historische centrum van Rothenburg ob der Tauber. De derde route is de ‘Neckarsteig’ die zich een weg baant door de bergen van het Odenwald, van Heidelberg naar Bad Wimpfen. Over 127 kilometer is het stijgen en dalen door het Neckartal, langs burchten, kastelen en ruines.

Wandelen tussen de wijnvelden

Men zegt in Duitsland "Waar men wijn verbouwd, gedijt het leven." In Wandersüden komen de wijnbouwregio’s van Baden-Württemberg samen. Dankzij het milde klimaat en de vele zonuren kun je hier aangenaam wandelen vanaf het vroege voorjaar tot ver in oktober. Ideaal dus om wandelen met wijn te combineren. Dit is precies wat je vindt op de ‘Württemberger Weinwanderweg’ die schitterende wijnlandschappen combineert met gezellig wijndorpjes en stadjes die hun rijkdom aan de wijnbouw te danken hebben. Direct langs de route kun je genieten van de plaatselijke specialiteiten en een bezoek brengen aan de wijngaarden, -kelders en –bars. Vanaf het Taubertal leidt de ‘Württembergische Weinwanderweg’ over Hohenlohe en het ‘Kocher-Jagst-Gebiet’ naar het Neckartal.

Wandelen door natuurparken

De drie natuurparken ‘Schwäbisch-Fränkischer Wald’, ‘Stromberg-Heuchelberg’ en ‘Neckartal-Odenwald’ en het ‘UNESCO Geo-Naturpark Bergstraße-Odenwald’ zijn een ideale uitvalsbasis  voor wandelaars. Hier is voor elk wat wils te vinden. Van een korte wandeling tot een meerdaagse wandeltocht op een van de lange afstand wandelroutes. Als je wilt, kun je je laten begeleiden door een gids die je het landschap vanuit een verrassend perspectief laat zien.  

Wandelen door de geschiedenis

Wandersüden beschikt over een rijk cultureel erfgoed. De Limes – de voormalige grensweg van het Romeinse Rijk - loopt door het gebied van noord naar zuid, waarlangs nog vele sporen van de Romeinse tijd zichtbaar zijn. Zo kun je op de ‘Limeswanderweg’ of de ‘Eppinger Linienweg’ de geschiedenis van dichtbij beleven. De ‘Eppinger Linienweg’ volgt het verloop van de voormalige verdedigingslinie van Eppingen naar Mühlacker en voert ook langs UNESCO Werelderfgoed Kloster Maulbronn. Daarnaast tref je er vele kastelen, paleizen en kloosters - zoals Kloster Schöntal, Barockschloss Bruchsal of Burg Guttenberg, die wachten om ontdekt te worden.

Plan je wandelvakantie in het zuiden van Duitsland op Wandersüden.de

Gebruik www.wandersüden.de voor het plannen van je wandelvakantie of wandeltocht in een van de  mooiste regio’s in het zuiden van Duitsland.
Je kunt o.a. kiezen uit dagtochten of meerdaagse routes. Elke route is voorzien van een gedetailleerde beschrijving en suggesties. Er is ook informatie over accommodaties, bezienswaardigheden, tips langs de route en informatie over de steden en dorpen. De route kan interactief worden bekeken, geprint als een pdf-bestand of gedownload met GPS-data.

Daarnaast is de papieren „WanderPanoramaKarte Wandersüden“ ook erg handig bij het plannen van je routes. Deze bevat een uitgebreide kaart op schaal 1: 160.000, informatie over de wandelroutes en de verschillende regio's, maar ook excursies en overnachtingtips. De kaart kan bestellt worden via Info@Wandersüden.de.

Op de hoogte blijven van leuke tipps en weetjes? Volg onze Nederlandstalige Facebook pagina.

  • Verfügbare Sprachen:
Portalswitch: Wandersüden -> Radsüden

In ‘RadSüden Baden-Württemberg‘ zijn fietsliefhebbers van harte welkom om de wijnregio van Baden-Württemberg – een paradijs voor fietsers - te ontdekken. Ga op verkenningstocht door historische steden en idyllische landschappen. De natuurparken Schwäbisch-Fränkischer Wald, Stromberg-Heuchelberg en Neckartal-Odenwald staan garant voor een bijzondere fietsbelevenis. De dalen van de rivieren de Neckar, Tauber, Kocher en Jagst behoren tot de meest populaire fietsroutes van Duitsland. » zum Portal